4 Ocak 2021 Pazartesi 14:15

AKUT İZMİR DEPREMİ İÇİN HEMEN HAREKETE GEÇTİ

30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de Ege Denizi, İzmir Seferihisar ilçesi açıklarında AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre 6,6 büyüklüğünde ve yerin 17,26 km altında bir deprem meydana geldi.

İlk yapılan açıklamalarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bornova ve Bayraklı'da 5 binanın yıkıldığı bilgisini aldıklarını belirterek, enkaz altında kalan vatandaşlar olduğunu, AFAD ise 1’i boğularak olmak üzere 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini ve ilk belirlemelere göre 202 yaralı olduğunu dile getirdi.

AKUT İzmir, Kuşadası, Manisa ekipleri 30 Ekim itibarıyla bölgeye intikal edip arama ve kurtarma çalışmalarına başlarken; Ankara, Alanya, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Fethiye, Kaş-Kalkan, Kocaeli, İstanbul, Marmaris, Rize, Trabzon ve Yarımada ekipleri de depremin ardından hemen bölgeye hareket etti. 31 Ekim Cumartesi günü AKUT 18 ekibi ve 268 gönüllüsü ile farklı enkaz noktalarında arama ve kurtarma çalışmaları yürütmeye devam etti.

AKUT ekipleri, yapı denetim mühendisleri ve tehlikeli madde uzmanlarının kontrolleri ve planlamalarıyla enkazda ilk olarak sismik/akustik cihazlarla ve K9 ekipleri ile kazazedelerin yer tespitlerini yaptı. Yer tespitlerinin ardından uygun ekipmanlarla enkazda ilerleyen ekipler, belirli noktalarda snake kameralar yardımıyla enkaz içerisinde kazazedelerin pozisyonlarını izledi ve mevcut pozisyonlarına göre en uygun kurtarma organizasyonlarını gerçekleştirdi.

AKUT ekipleri enkaz içerisinde hayatta kalma oranı en yüksek/en önemli saatler olarak kabul edilen ilk iki gün içerisinde, 9 kişinin enkazdan canlı çıkarılmasını sağladı.

 


DESTEK VERENLER